3 Nisan 2012 Salı

GİZ 2012 (Sabancı Üni. Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi)

ALİ KARAHÖYÜKLÜ
Pirelli Türkiye Fabrika Direktörü



İnovasyon'un Türkçe karşılığının yenilik olduğunu, bir ürünü geliştirirken değere dönüştürmek, anlam kazandırmak olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı. Lastik sanayinin başlangıcı ve gelişimi hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra sektör olarak sürekli yenilik ve dolayısıyla inovasyon gerektirdiğini söyledi.

Formula1 yarışlarında kullanılan lastiklerin bir süre öncesine kadar farklı firmalardan alındığını ve  yarışta kullanılacak lastiklerin tümünün aynı firmadan tedarik edilmesinin kararlaştırıldığını, 2011 yılında yapılan sözleşmeye göre 3 yıl boyunca tüm Formula1 yarış lastiklerinin Pirelli Türkiye tarafından üretileceğini ekledi.
Global ölçekli şirketlerin inovasyona ve girişimciliğe çok ihtiyacı olduğunu, çünkü kendilerini taze tutmak zorunda olduklarını söylerken bu şirketlerde görev almanın da kişiye kendisini geliştirme adına büyük fırsatlar sunduğunu aktardı ve üniversitede iyi eğitim alıp aynı zamanda pratiğe yönelik iş fırsatlarını eğitim amaçlı olarak değerlendirmenin çok faydası olacağını da söyledi.


Ar-Ge'nin inovasyonun esası olduğunu, yıllardır çok ihmal edilmiş olmasına rağmen son yıllarda TÜBİTAK öncülüğünde büyük atılım yapıldığını sözlerine ekledi.
İş yapacağınız ekibin, rahat çalışabileceğiniz insanlardan kurulu olması gerektiğini söyledikten sonra önemli olanın çok spesifik, zeki insanlarla çalışmak olmadığını, çok basit fikirleri uygulamaya geçirmenin bazen müthiş sonuçlar verebileceğini söylerken Newton örneğinden yola çıkarak, ağaç altında oturan binlerce insanın kafasına elma düştüğünü fakat bu olaydan büyük bir çıkarım yapabilmek için Newton gibi buna "hazır bulunmak" gerektiğini söyledi.
Çalışılan şirkette yenilikçi fikirleri yüksek sesle dile getirmekten kaçınmamak gerektiğini ve günümüzde yenilikçi fikirlerin şirket yöneticilerini memnun edeceğini ve bu durumun terfi etmeniz için yolunuzu açabileceğini söylerken kariyerinizde yükseldikçe size dışarıdan da tekliflerin geleceğini ve böylelikle kendi şirketinizi de kurabileceğinizi söyledi.

İnovasyon yapan kişilerin kendi parlak fikirleriyle başlayıp sonra çevresindeki insanların önünü açmış kişiler olduğunu söyleyip, her inovasyon yapılan hareketin de başarı getirmeyeceğini söyledi ve örnek olarak Kurtköy'deki Formula1 pistinin boş kalmasını gösterdi, bunun başarısız bir girişimcilik olduğunu ekledi.

Çevre konusunda uyarılarda bulundu, gürültü konusunun çok hassas bir konu olduğunu ve uzun vadede gürültü mühendisliği gibi bir meslek çıkabileceğini tahmin ettiğini eklerken, aşırı gürültüyü insan kulağının rahatsız olmadan duyabileceği seviyeye indirecek teknolojik araştırmaların yapılması gerektiğini ve bu alanlarda yatırım yapılabileceğini söyledi.



Çevre konusunda başka bir boyut olarak lastiklerin geri dönüşümünün de önemli olduğunu ve esasen geri dönüşüp tekrar kullanılabilir bir ürün olmadığı için şimdilik çimento fabrikalarında yakıt olarak, depreme dayanıklı bina yapımında inşaatlarda kullanıldığını ve bu konuda da inovatif yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekleyerek konuşmasını tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder