3 Nisan 2012 Salı

GİZ 2012 (Sabancı Üni. Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi)

BAYBARS ALTUNTAŞ
Deulcom Kurucusu
CV için tıklayınız


Beyaz Saray'da Başkan Obama tarafından girişimcilik zirvesine davet edilme sürecini anlatarak sözlerine başlayan konuşmacı, başkan olmadan önce Obama'nın ülkesinde bir anket yaptırdığını ve anket sonuçlarına göre halkın %70 'inin dünyanın içine düştüğü ekonomik krizin sorumlusu olarak büyük holdingleri gördüğü ortaya çıkınca çözüm stratejisini küçük işletmelerin-girişimciliğin desteklenmesi üzerine kurmaya karar verdiğini ve zirvenin düzenlendiğini anlattı.


Adana Ticaret Odası'nın düzenlediği girişimcilik ile ilgili bir organizasyonda konuşmasını yaparken "Ortadoğu Girişimcilik Enstitüsü Adana'da kurulsa çok güzel olur" gibi bir ifade kullanıyor ve bu fikir çok beğenilince konsolosluk vasıtasıyla Beyaz Saray'a kadar giden kapılar kendisine açılmış oluyor.





"Çiftlikte arpa bitince atlar birbirini tekmelermiş." sözünden yola çıkarak Ortadoğu'da çıkan çatışmaların çözümünün ancak istihdam-girişimci-eğitim-finansman birlikteliği sağlanarak elde edilebileceğini söyledi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bir sonraki zirvenin ülkemizde yapılmasının uygun olup olmayacağını sorduğunda Başbakan'ın çok olumlu yaklaştığını ve hatta Obama'ya elden teslim etmesi için konuyla alakalı olarak bir teşekkür mektubu verdiğini söyledi.
Obama'ya mektubu elden teslim etmesinin öneminden bahsederken, salona Başkan ile birlikte girdiklerini ve bu sahnenin bile ülke tanıtımına milyonlarca dolar katkı sağladığını ekledi.

Bu olay sonrası CNN International dahil büyük televizyonların adeta Altuntaş'ı yayına alıp zirvenin değerlendirmesini dinleyebilmek adına sıraya geçtiğini ve zirveye davet edilip takip edemeyen (kanal kanal gezmekten takip edememiş) tek kişinin belki de kendisi olduğunu ancak tüm kanallara zirveyi kendisinin değerlendirdiğini anlattı.




Daha sonra "Otobüsten İndim BMW'ye Bindim" isimli Girişimcilik ile ilgili kitabının çıkış sürecinde yaşadığı olayları özetledi ve kitabını çıkaracağı sırada Steve Jobs'un aynı kategorideki kitabının piyasayı silip süpürdüğü gerçeğiyle karşılaştığını ve danışmanlarının kitabı çıkartmamasını tavsiye ettiklerini söylüyor ve düşünüyor.

Sonunda girişimci ruhunu ortaya koyuyor ve diyor ki:

"Kitabım çıktığında iki ihtimal var, ya Jobs'tan daha az satarım ki bu durumda kimse bana niye az sattın diyemez, ya da ondan daha çok satarım ki bu da kitabımı ve beni unutulmazlar arasına sokabilir."

Kitabını çıkarttığında ülkede haftalarca en çok satanlar listesinde kaldığını ekliyor sonrasında.


Girişimcilik yolunda giderken kısa farları çalıştırırsak farklı, uzun farları çalıştırırsak farklı sonuç elde edeceğimizi söyledikten sonra, kısa farları çalıştırıp o anki duruma bakarken bir yandan da uzun farları çalıştırıp ileride ne olacağına dair hesaplama yapmanın çok önemli ve faydalı olduğunu ekledi.


Sosyal Girişimcilik uzun farları çalıştırdığınızda ticari anlamda yapmış olduğunuz, altına imza atmış olduğunuz işlerin daha anlam kazanmasını sağlayan şeylerdir.
Maddi anlamda olmasa bile manevi kazançlar sağlar.

Sosyal Girişimcilikte önemli olanın para değil iş fikri olduğunu, Beyaz Saray'daki zirvede Google, Yahoo gibi dev şirket patronları da bulunduğunu ama Obama'nın kendisiyle görüştüğünü söyledi ve neden olarak da iş fikri-finansman-eğitim bir araya gelmesini sağlayacak fikrinin olumlu bulunması olduğunu ekledi.

Girişimci için network'ün çok önemli olduğunu hatta paradan da önemli olduğunu, paranın açamayacağı kapıların network ile açılabileceğinin bilincinde olmanın faydasına inandığını belirtti.

Türkiye Franchise Derneği'ni kurarak 21 yaşında Avrupa Franchise Derneği Yönetim Kurulu üyesi olduğunu ve bunun için sadece 1 tanecik faks çekmesinin yeterli olduğunu belirttikten sonra, bakmak ile görmek arasındaki farka vurgu yaptı ve herkesin "bakarken" kendisinin farklı olarak  "gördüğünü" ve bunun da kendisine farklılık ve güç kazandırdığını söyledi.


Bir girişimcinin en temiz olması gereken organının kulakları olduğunu söyledikten sonra, niye öyle düşündüğünün açıklamasına geçen konuşmacı, kulak temiz olduğunda diğer insanların söylediklerinin bir kulaktan girip  diğerinden hızla çıkabilmesinin kolay olacağını ve girişimci için bunun çok önemli bir artı olduğunu belirterek konuşmasını sonlandırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder