3 Nisan 2012 Salı

GİZ 2012 (Sabancı Üni. Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi)

BİRTAN TAŞKINLAR
Köfteci Ramiz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

"Ramiz'in 4 oğlundan birisiyim, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum, 24 yıl avukatlık yaptım ve 7 yıldır Türkiye Futbol Federasyonu temsilciliği yapmaktayım."
"Babamız Ramiz'in köfteci dükkanı 42 yıl önce Manisa-Akhisar'da kuruldu ve 105 bin nüfuslu küçük bir ilçeden 24 ilde 100 ün üstünde şubesi olan ulusal bir marka yarattık."


5 yaşındayken köfteci önlüğünü ilk taktığında babasıyla arasında geçen diyalogun hayatında bıraktığı derin izleri anlatarak hikayesine başlıyor.
"Taktığımız önlük bir simgeydi, çalışmanın, dürüstlüğün, hayatta başarılı olmanın simgesiydi, sembolüydü. Baba Ramiz, Makedonya'da doğmuş ve çocuk denecek yaşta Türkiye'ye gelmiş, Akhisar'a yerleşip küçük bir dükkanda 1928 yılında köfte işine başlamıştır."
1970 yılında baba vefat ettikten sonra 4 kardeşin birlikte hareket etmesiyle oluşturulan bir başarı hikayesi...

"İş için kardeşler olarak tartışmaktan, fikir öne sürmekten hiç çekinmeyiz. Şubeleri açmaya başlarken tek isteğimiz babamızın ismini yaşatmaktı. Eskiden lezzetin kendi yerinde kalması gerektiğine inanırdık fakat yıllar geçtikçe dünyanın küçülmesiyle lezzetlerin artık müşterinin ayağına gitmesi gerektiğini gördük, 2006'da ilk şubemizi açtık ve planlı şekilde büyüyerek 24 ilde 102 şubeye ulaştık."


"Babamızdan kalan iki kuralı asla unutmadık.
Dürüstlük; kendimize, karşımızdakine, ticari olarak dürüstlük...
Ve çalışmak...
Birbirini tamamlayan, başarının anahtarı gibi duran bir ikili..."



"Kırmızı et sektörü bize göre 3 gruptan oluşuyor:
1-Burgerciler: Genellikle gençlere hitap eden, lezzet kaygısı olmayan yemek sektörü. 
2-Dönerciler: Tüm Türkiye hatta Avrupa'ya yayılmış durumdadır.
3-Köfteciler: İnegöl'den Tekirdağ'a, Akhisar'dan Akçaabat'a farklı farklı çeşit ve lezzetlerde yapılan köftelerin büyük bir sektörü.
Ramiz olarak köfte sektöründe açık ara öndeyiz, nedeni ise babamızdan öğrendiğimiz dürüstlük ve çalışkanlıktır."
"İnsanlara köfte sunmak bir süre sonra sıkıcı gelebiliyor, burada inovasyon devreye giriyor.
40 çeşitlik açık büfe salata bar icat ettik.Makedonya usulü büyük tulumba tatlısı, kırmızı et sevmeyenler için alternatif olarak soslu tavuk sunduk müşterilerimize.Yenilik yapmasak markamız duraksayıp değer kaybetmeye başlayabilirdi."

"Bilimsel araştırmalara göre aile şirketlerinde 3. kuşak zincirin en zayıf halkasıdır, 50 seneden sonra genellikle şirkette çatlaklar oluşmaya başlıyor.Gelin-damatlar ya da farklı engeller devreye girmeye başlıyor. Böyle olmaması için kendi 3. kuşağımızı bu markayı yönetmek üzere hazırlıyoruz."
"Hayal etmezseniz girişim olmaz, girişim olmazsa başarı olmaz."


'Hayalsiz yürek, petrolsüz lamba gibidir.' diyor Cenap Şehabettin.
"Hayalleriniz kadar büyürsünüz, yaşarsınız.
Girişimcilik, hayalcilikle ayırt edilmemesi gereken bir kavramdır. Özgür, hatta marjinal bir ruh ister. Bizi küçük bir ilçeden 102 şubeye, oradan yurtdışında iş yapmaya iten bu hayal gücüdür, bu ruhtur.
Marka olmak 'ne satmayacağını' bilmektir. Biz köfteciyiz, yoğurtçu yada başka birşeyci değil.
Lojistik bizim için çok önemli, profesyonel bir şirket ile anlaşarak lojistiğimizi emanet ettik. Herşeyi biz yapalım derseniz, başarılı olmanız güçleşir." 
"Franchise-Bayilik isteyenleri mutlak surette Akhisar'daki merkez şubemizde karşımıza alıp evin kızını istemeye gelmişler gibi nazlanıyoruz.
Bugün herhangi bir Ramiz şubesinde köfte sipariş ettiğinizde önünüze gelecek olan köfte dün akşam Akhisar'dan yola çıkan ve sabaha karşı şubemize gelmiş olan köftedir. 
Markadaki başarımızın en önemli sebeplerinden birisi budur." 


"Son zamanlardaki çalışmalarımızı tüm şubelerimizde aynı kalitede lezzet ve hizmet sunabilmeye yoğunlaştırdık. Kırmızı et sıkıntısı çekildiği zamanlarda kalite düşmemesi adına kendi etimizi karşılayabilecek kadar hayvanımızın bulunduğu bir çiftlik kuruyoruz."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder