3 Nisan 2012 Salı

GİZ 2012 (Sabancı Üni. Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi)

TOLGA TATARİ
Markafoni.com Kurucu Ortağı
CV için tıklayınız


Konuşmasına 18 yaşında Bilkent Üniversitesi'ne girdiğini ve ilk girişimini bilgisayar parçaları birleştirip satmak üzerine kurduğu bir şirketle yaptığını anlatarak başlayan Tatari, 6 ay sonra işin yürümeyeceğini anladığında şirketi kapattığını  ve okul hayatına bir süre ara verdiğini söyleyerek devam etti.

19 yaşındayken İstanbul'a gelerek büyük sanatçıların konser organizasyonlarını yapan bir şirket kurduğunu, iyi paralar kazanırken 1999 depreminin meydana geldiğini ve büyük para kaybederek şirketi kapatmak zorunda kaldığını ekledi.


İçindeki girişimcilik ruhunu kaybetmeden devam ettiğini ve bilgisayar merakı ile programlama öğrenmeye başladığını, dijital ajans kurduğunu ve ilk iş olarak da çöpçatanlık sitesi olarak tanımladığı evlilik.com sitesini hayata geçirdiğini söyledikten sonra, internetten fazla para kazanılamayan bir zamanda siteyi 40 bin dolar gibi bir paraya satmasının kendisini cesaretlendirdiğini ve 5 sene boyunca dijital ajans üzerine yoğunlaştığını, iyi paralar kazanmaya başladığında çocukluk arkadaşını arayarak kendisine yardımcı olması için ortaklık teklif ettiğini söyledi.


Daha sonra Sina Afra ile tanıştığında ortaya markafoni.com fikrinin çıktığını, 4. yılını kutlarken dünyada 1100 kişilik ekiplerinin bulunduğunu, Türkiye'nin en büyük e-ticaret holdingi haline geldiklerini belirtti.

Hikayeyi anlatmanın güzel olduğunu ancak bu seviyede bir şirket olabilmek için ortalama günde 20 saat çalıştıklarını, bir girişimin başka türlü başarılı olacağına inanmadığını ekledi.
Zor zamanda iş sahnesine çıktıklarını, tüketici alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kaldıklarını fakat girişimci ruh ve fırsatçılıklarını kaybetmediklerini örneklerle anlatırken şirket daha 2 yılını doldurmamışken arkadaşlarından birisinin evlilik nedeniyle Avusturalya'ya taşınacağını duyunca bunu bir fırsata çevirip şirketin Avusturalya şubesini açtıklarını, bu kurdukları şirketin gayet verimli çalıştığını da söyledi.
İnternet sektöründe iş yapmayı düşünenlerin çok yoğun rekabete hazır olması gerektiğini, bazı sektörlerde çok yığılma olduğunu fakat bir süre sonra elenmeler başladığında işini iyi yapanların kalacağını, diğerlerinin küçülüp yok olacağını belirtti.


Kurdukları Akinon ajansında girişimciliği de desteklediklerini ve kendi adına projenin çok önemli olmadığını, asıl önemli olanın girişimcinin işine, projesine olan inancının, tutkusunun olduğunu ekledi.

Girişimciliğin eskiden Türk filmlerinde dalga geçilecek figürlerle temsil edildiğini, ticaret yapıp batan insanların espri unsuru yapıldığını fakat artık bu zihniyetin değiştiğini, çok ciddi bir kitlenin girişimci olabilmek için uğraş verdiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder